Scoil: Lisín na hEilte (Buachaillí)

Lisheennaheltia, Co. Galway
Pádraic Ó Séadhacháin

1. “An Dhroiciad”
    Inaice an droicid tá gort a tugtar Gort-na-dTornóg air. Sé an fái a tugadh an t-ainm sin ar mar bhí dhá tornoig ag an Tighearna. Talmhain ann, agus bhíodh sé ag díol an aoil agus dhá cur go dtí, baile an Mhuilinn, Cluain Fada, baile-an-laca, agus thart timcheall magh-ceanntar mar sin. In iochtar an guirt sin ‘seadh gheibheadh Clann Mhic an Bháird agus na Sweeney dream tincéirí-an cré le múnlaí a dhéanaimh le h-agaidh potaí, scilléid, iarra smudála agus rudaí mar sin a bhíod siad a’ dhéanamh agus ghá díol tart timcheall na tire. Fadó d’feictheá Wards agus na Sweeneys ag dul ar an margadh nó ar an aonach agus leath doisín de iarann smudála ghá dtarraingt í ndiadh na gcartacha aca. ‘Sé an fáth a bhí le seo go ndeanfaidh an bótar an t-iarainn deas mín mar bhead siad cuimilt den bótar.
    Máirtín Mac Concatha
    Buidheabnach