School: Lisín na hEilte (Cailíní)

Lisheennaheltia, Co. Galway
Cáit Ní Choisdealbha

1. bhí fear ann uair amháin. Bhí sé ag dul ar an aonach ar a dhó nú a trí a clóg san oidhche. Bhí capall agus eáirt aige bhí cupla muca san cháirt aige. Bhí ar dul tar lios sul a sroichfeadh sé an aonach. Bhí sé tuairim míle ón lios seo nuair a connaic sé solus mór san spéir agus é comh mór leis an ngrian. Bhí an solas ag teacht cuige. Nuair bhí sé píosa ón lios do stád an cappall agus níor suibhalfhadh sé dó'n bhfear. Tosuigh an fear ghá mbhualadh acht sin é an méid mhaith bhí ann. Fé dheire thosuigh an capall ag siubhal beagan agus bhí sé díreach imthighthe thar an lios nuair do cuaidh an solus mór isteach san lios agus cualaidh sé na sidheóga ag amhránaidheacht agus ag deanamh cheol istigh san lios. Do stád an capall arís agus connaic an fear bhean mór áluinn os a comhair amach. Thosuigh an fear ag guidhe agus d'imthigh an bhean agus d'imtigh an capall agus níor stád siad arís gur sroch siad an aonach.
    Sorcha Ní Choidhin
    Pádhraic Ó Choidhin