School: Lisín na hEilte (Cailíní)

Lisheennaheltia, Co. Galway
Cáit Ní Choisdealbha

1. Lá amháin cuaidh m'athair go dtí teach m'Aintín bhí sé ag eirighe dorcha nuair a bhí sé ag teacht abhaile. Tháining m'Aintín sgatha an bealach leis bhí an oidhce an ciun. Bhí siad ag cainnt. D'éirigh an caipín as cloigin m'athair agus bualadh ar eadan m'Aintín é. Deirigh an oidhche com dul le smear. Bhí eagla air nuair d'imigh sa abhaile. Bhí sé leis féin ag teacht tríd an bportach. Dubhairt sé leis féin go bhfoiridh Dia orm. Bhí míle do portach roimhe amach agus go ledir pollta móin. Nuair a sheas sé suas tháinig solas breag ar bárr a bhroig. Bhí sé inán a bealach a deanamh go h-an maith tríd an phortach gur tháinig sé go bruac na h-abhann. Léim sé tar an abhann agus d'fhan an solas ar a bhroig. Bhí sé i dtalamh cothrom annsin. Crom sé síos agus chuimil sé a lámh ar a bróg tháinig an solas ar a lamh dheas agus ní raibh aon teas innrí agus d'fhan an solas ar a lámh gur tháinig sé ar an mbóthair mór. D'imigh an solas annsin. Dubhairt sé cérb é an sídeóg a bhí ann go mba sideóg maith é. Tháinig sé abhaile go han sásta annsin.
    Nóra Ní Coileáin
    Máirtín Ó Coileáin