School: Lisín na hEilte (Cailíní)

Lisheennaheltia, Co. Galway
Cáit Ní Choisdealbha

1. Bhí fear in a chomhnuidhe in aice Dún Mhór. Pádraigh Ó Chaomhánaigh an t-ainm a bhí air. Lá amháin chuaidh sé amach ins an bpáirc agus thosuigh sé ag treabhadh. Chonnaic sé chloch mór i lár na páirce nár chonnaich sé aríamh roimhe. Ní raibh sé inán treabhadh agus bhí faithcíos roimh na chapaill. Annsin chuir sé na capaill in a seasamh le h-ais an chlaidhe. Fuair sé láighe agus slúasadh agus thosuigh sé ag romhar an talamh thar timhceall an cloch. D'fheach sé isteach ins an pholl agus chonnaic sé bosca. Thóg sé an bosca amach agus bhain sé an clúdach as. Chonnaic sé pota ins an bosca. D'feach sé isteach ann agus bhí sé lán de óir. Bhí áthas mór ar é féin agus a mhuinntear.
    Caithlín Ní Seacháin
    Bean Uí Threasaigh