School: Lisín na hEilte (Cailíní)

Lisheennaheltia, Co. Galway
Cáit Ní Choisdealbha

1. Bhí fear ann uair amháin san áit ar a glaodhtar Cnocán Máolra i gCluain Dá Cait i bparóiste Cluan Beirn. Máolra Búrca an t-ainm a bhí ar an bhfear seo a bhí ina comhnuidhe ins an teach seo. An teach a bhí sé in a comhnuidhe ann bhí sé déanta de portach. Lá amháin bhí sé ar an bportach agus tosuigh na buachaille ag caitheamh dairtracha leis. Bhuail sé cos ar leath claidhe an barra agus bhris sé é. Rug sé ar an seafta agus buachaille leis. D'imigh sé roimhe annsin le faitíos go ndeachaidh sé síos go Cúige Uladh nuair a bhí an oidche ag baint an lá de. Tarraing sé isteach i gcoill ins an áit a bfeacha sé solas ann. Bhí tine mór aca ann agus fir tart air Bod maith beatha le n-ais. Dubhairt fear aca a bhí in a suidhe ag an bord an fear seo atá ag teacht a caitheamh. Na déan a deir an maighistir ar a dtugtar léadach air. Céard a dféadfadh sé a dhéanamh nó nach bhfuil ann ach é féin. Connaic Máolra an láitreach. Cá bhfuil tú ag dul. Ait ar bith dá bhfuigheann mo bheatha a deir sé. Dá dtuibhrann muid do bheatha duit adeir an maighistir an bhfanfá liom. D'fanfainnar seisin. Cuir an maighistir in a suidhe ag bórd mór beatha é annsin. Amáireach adeir an maighistir racaidh muid go dtí an baile mór. Cuaideadar ar an mbaile mór lár na baireach. Teastuigheann uaireadóir as an teach seo uaim adeir an maighistir. Cuaidh siad isteach i dteach Jeweller. Teasbáin dom uaireadóir adeir sé leis an fear ndíol. Thug sé anuas bosca aige tabhair bosca eile agam adeir sé ní taitnigheann siad sin liom. An fhad is bhí sé i gcoinne an bosca eile chuir sé
      1. people
    Mairéad Nic Bháird