Ballyglass South, Co. Galway
Teachers:
Brighid Ní Náradaigh Cáit Bean Uí Standúin

rádh go mbíonn an t-áonhac sin nios láidre ná na h-aonaig eile sa mbliadhain.
    Cúala mé tráct ar áonach mór a bhíodh ag na daoine i nGleann Uisge timchrall céad go leith bliadhain o shoin. In ionadh an áonaig a bhíonns acu i mBéal Atha Sluag bhíodh se í nGlinn Uisge. Tagadh na ceannuightheóirí bá mhó sa tír ar fad ann agus bhíodh láethe mhóra achu.
    Bhíodh áonac mór i gCill Ciúligh i bpáirc atá i dtalamh Mhic Úi Chaomhánaigh. Tugtar "Clais an Aifrinn" nó "Poll an Aifrinn" ar an bpáirc sin. Aonac capall a bhíodh ann agus dhíoltaoí a lán capall ann. Bhíodh sé ann i mí na Shamhna gach bhliadhain go dtí an bhlíadhain 1848.
    Fadó bhíodh aonach mór muc i mBeal Atá Móga agus bhíodh cómhriac idir na fir ann ar lá Fhéile Bhríghde. Chúala me faoi feár a bhí ag an aonaig sin agus a rinne rud éiginn ás an mbéalac. Ghabh na gárdai e agus é ar a bhéalach abhaile. Bhíodar ag dul fe dhéin na barraice. leis, nuair a tháinig chuid dá cómharsan súas leó ag lios atá i dtalamh Seain Uí Muireagáin ar a dtugtar "Lios a mharbhuigheadh Ceadta" air. Rinne na daoine trois uathbhásach leis na
        1. trade
    Máire Ní Caomhánaigh