Ballyglass South, Co. Galway
Teachers:
Brighid Ní Náradaigh Cáit Bean Uí Standúin

1. Is feilméar m'athair. Ta gabhaltas beag talmhan aige, tuairim is ocht n-acraí déag nó mar sin. Cuireann sé a lán barraí aacht sé fataí an barra is tabhachtach a cuireann sé.
    Dé gnáth cuireann m'athair acar faoí fataí. Na daoine a bhfuil a lán talaimh aca cuireann siad dá acraí no trí n-acraí faoí fataí. Sé m'athair a réidhtígeanns an talam í gcomhar na bfataí. Ní chuireann sé aolach ar an dtalam sul a treabhann sé é acht déineann cuid de na feilmheirí é sin ma's talam "fore leiceain" é. Cuirimid-ne na fataí in iomairí acht cuireann cuid de na daoine éile na daoine agus fataí in iomaire caola. Níl talam maith againn agus sin é an nach gcuirimid na fataí ins na h-iomairí caola.
    Seo í an caoí a ullmuightear an talam sa gceanntar seo. Ar dtús treabhtar an talam le céacht agus fuirsigtear é le clíath chun na gcnaipe mór a bhriseadh
    Nuair a bhítear ga treabhadh déantear iomairí agus claiseanna. Nuair a bhíonns sé fuirsighthe acu cuirtear an síol. Treabtaoí an talam cúpla blíadhain ó shoin le céacht admaidh, acht níl ceann anois san mion bhaile seo. Ní déintear ranna san gceanntar seo, acht
    Cait Ní Gríobhtha
    Bracklagh, Co. Galway