Ballyglass South, Co. Galway
Teachers:
Brighid Ní Náradaigh Cáit Bean Uí Standúin

féin.
    Nuair a tagadh duine isteach (agus) do'n tóramh bá cuma bean nó cailín no buacall é gheibheadh sé píopa criadha agus uimhir 48 air. Bhíodh sé líonta le tobach. I ngach tóramh bhíodh fir dé leith ag líonadh na bpíopaí agud fear af ordú na ndaoine agus fir ag roinnt amach leanna. Nuair a gheibheadh siad a bpíopaí dheireadh siad "Go ndéanaidh Dia trócaire ar ainm na marbh."
    Nuair a bhíodh an corp ga cur san gcómhrann theigheadh gach duine amach acht an líon tighe (mar a déanann na daoine fé láthair) Chuireadh na mná a nígh é iseacht inntí. D'iompuigheadh ceathrar fear de'n sloinne céadhna an coip amach do'n cairt í na d'iompuigheadh an cómhra do'n roilg. Díreach agus iad taobh amuigh de'n doras cuirtí gach trosgán sa cistin bun ós cionn. Shuidheadh trúir mná ar an gcómhrann. Bhíodh agaidhte beirte aca ar taobh fá leith agus aghaidh an duine eile taobh eile. Caoineadh siad cúpla uaire agus dá mbéadh báisteach ann dheireadh siad "Happy is the corpse that the rain falls on.
    Dá gcasadh duine ar socraidh racadh sé ar ais leí cúpla coiscéime. Nuair a thaghadh daoine abhaile o'n tsocraid d'itheadh siad gráinne salainn as a lámha trí huaire agus chuireadh siadh an méis a béadh fágthar san teine.
    Máire Ní Nualláin
    Kilcooley, Co. Galway