Ballyglass South, Co. Galway
Brighid Ní Náradaigh, Cáit Bean Uí Standúin

Bailigheann a lán cailín le chéile - Bíonn duine aca in a caiptín agus beireann na cailíní eíle greaim ortha in-a dhiadh. Seasann beirt cailín le chéile píosa uatha agus tógann siadh dath fe leith mar seo - bíonn dath glas ag duine aca agus dath dearf ag an nduine éile. Nuair a bhíonns na datacha sin togtha aca deireann siad le'n na cailíní "gach fear gabh tharth acht an fear deireadh. Tagann na cailíní i líne mór agus téigheann siadh idir an bheirt acht fanann an ceann deireadh leo. Fíafruigheann an bheirt cailín dí cé'n dath a bfhearr leí. Ma deireann sí glas téigheann sí ar chúl an cailín gur leithi an dath sin agus ma deireann sí dearg téigheann sú ar chúk an cailín gur leithi sin. Nuair a bhíonns na cailíní go léir in-a adáfhuireann tairigeann siad i gcoinne a chéile. An fuireann a thuitheanns bíonn siadh buailte agus bíonn an buaidh ag an fuireann éile.

Cáit Ní Gríobhtha
Bracklagh, Co. Galway