Ballyglass South, Co. Galway
Teachers:
Brighid Ní Náradaigh Cáit Bean Uí Standúin

1. (continued from previous page)
    Bhí Neans Ní Ghoirmshleághaigh an chrosta agus chaitfidh sí clocha ó thaobh an bhóthair d'aóinne a labharfadh go crosta léi.
  2. Bí sort daoine suibhail fadó agus "ceannuighthí málaí" a thugadh na daoine már ainm orra, mar gheibheadh siad a slighe beatha ag bailiú gióbail agus ghá dhiol i Roscómán chun paipéar a dhéanamh asta.Gheibheadh siad luach an mhaith orra agus bhíodh beagán airghidh acha i gcomhaidhe. Gheibheadh siad loistín i dteach éigin oidhche amhain agus an chéad oidhche eile í dteach eile.
    Mná measardha aosta is mó a theigheadh chuigh na tighthe fadó. Seo iad ainmneacha cuidh aca, Myrea Harkin, Nanse Grinly, Sorca Ní Maolaloidh agus Máire an Tae. Fuair Mháire an Tae a ainm már sheall ar an méid tae a doladh sí act bhí Máire Ní Catáin a hainm cearth. Bhí tighte fé keith ag na mná sin in a gcodhluigheadh siad agus gach lá teigheadh siad amhain ó teach go teach ar aimsear ag tabhairt aire don leanbh i dteach amhain nó ag cárdail ólna agus gheibheadh siad
      1. people by social grouping
    Máire Ní hEigceartha