Ballyglass South, Co. Galway
Teachers:
Brighid Ní Náradaigh Cáit Bean Uí Standúin

1. (continued from previous page)
    an lact ar leath taobh go dtiucfeadh an damhnach go dtí bonn an bhaisín. Annsin dhoirtrí an t-uisge a bíodh ar an mbhárr amach. Annsin chuirtí an damhnadh amach an phláta faoí'n ngréin chun i a triomhadh. Annsin bhíodh se chomh bán le plúr agus bhí sin an t-stailch.
    Rinne mo shean mhathair stailch mar seo le déidheanaighe
    Ta sí in a comhnudhe linn. Tá sí 78 bliadhna daóis.
  2. Taghann corr duine deirce go dhti mo theacsa anois. San am fadó tagadh a lán daoine déirce agus seo ias cuid acu - Neans Ní Ghoirmshleaghaigh, Neans Caoc agus Pádhraic Lach. Úair amháin nuáir bhí Pádhraic Lach ag tabhairt aire do theach mná éigin an fhad is bhí sí féin as baile d'fhág sí cúpla slisne bagúin agus ubh lacan gá rostadh le h-ais na teineadh i dtreó go mbéadh siad rósta nuáir a thiocfadh sí arais. Ní raibh sí act learh dean bhealaigh núair a thainic an fear sin súas leí agus dubhairt sé"O tá do ubh lachan bruithte agus do priscín dóighte" O shoin amach cuireadh an t-ainm sin air.
      1. people by social grouping
    Eibhlín Ní Ríain