Ballyglass South, Co. Galway
Teachers:
Brighid Ní Náradaigh Cáit Bean Uí Standúin

1. (continued from previous page)
    Lá dá raibh sí ag bleafhadh ná mbó bhí fear ag sul tharth agus chuala sí í ag rádh "imagus bainne,"im agus bainne" agus dubhairt an fear "coc madadh,"coc madadh". Seachtmain in a dhiaidh sin rinne an bhean an maistread agus bhí sí ag rádh leí féin go mbéadh a lán ime aici. Acht ní raibh im aici acht "coc madadh" mar a dubhairt an fear.
  2. Maistreadh

Seo scéal faoi bhainne - Uair amháin deirtear go raibh bó tareis breith agus gurb í an bhó a b'ailne sa gceanntar.

Seo scéal faoi bhainne - Uair amháin deirtear go raibh bó taréis breith agus gurbh i an bó a b'ailne sa gceanntar. Bhi cailin éigin sa gceanntar fresin agus bhí sí go h-an éadmhar ar fad. Níor mhaith leí an bó bheith af duine seachas i féin. Bhí cúmhacht neámhsaoghalta aice. Oisce amháin cuiadh sí go dtí cró na mbo cunaire a thabhairt don bhleagan mar bean aosta a bhí indán an bhó a bhleágadh.
    Bleágh sí an bó agus thug bean an tighe buidheacas dí. Chuaidh sí abhaile agus gach lá bleághadh na bó agus nuair a bhí an iomad uactar chun maistreadh a chéanamh thosuigeadar ag deánamh acht ní thiocfadh áon im ar an uachtar ar chor ar bit. Is amhlaidh a bhí an sgéal gach lá eile. Lá amháin casadh fear ar an gcailin agus bhí tuighr aice agus gearr sé
    Eibhlín Ní Ríain
    Turlough, Co. Galway