Ballyglass South, Co. Galway
Teachers:
Brighid Ní Náradaigh Cáit Bean Uí Standúin

1. (continued from previous page)
    Na tighthe a bhí in mó ceanntar ní bhíodh stuagh ar bith ionnta. Nuair a rinneadh iad ar dtús rinneadh iad as cleatha. Roimh theacht na stuaigh ní bhíodh seomra ar bith insan gcuid is mó do na tighthe acht chistín.
    San t-sean aimsear ní bhíodh seimléirí maithe ag na daoine. Bhíodh bosca adhmaid acha már bárr an t-seimléir agus chuireadh siad cré timcheall an boscha í dtreo nach bfeichtheá é. Tá seimléirí mar sin ar an gcuid is mó de na tighthe bhíodh poll mór insan díon már seimléar.
    Bhíodh an teine igcomhnuidhe í lár an urlár sa mbálla idir an seomra agus an cistín acht amhain nuair a thagadh storm, már thagadh an gaoth anuas tríd an bpoll agus scaipeadh sé an deatach at gach taobh de'n teach, annsin, chuireadh siad inaice an dorais. Dhéantaoí saol sa mbálla fadó sa gcúínne cois na teine fadó agus insan sáil cureadh siad an leaba. Cailleacha thugadh siad már ainm ar an sail. Ag binn an tighe bhíodh áith eile i gcóir na h-ainmidhthe agus na gcearch.
        1. buildings
    Máire Ní hEighceartha