Ballyglass South, Co. Galway
Brighid Ní Náradaigh, Cáit Bean Uí Standúin

Scoileanna Mhóta

Níor chúalas tracht ar sgoil mhóta in mo cheanntar ein act tá fhios agam go raibh ceann ar talamh Mhic Uí Conghaile timcheall míle slíghe o mo theacsa. Scoil beag do b'eadh i son agus níor thugadar "Sgoil Mhóta" uirthu ar chor ar bit act "an t-sean sgoil". Sean bhothán beag a bhi innti marsin mhuintí a lan paiste inntí.
Bhíodh ceann eile ar gabhaltas Sheáin Uí Chrían i gCill Cruáin in aice lén a árus. Act ní raibh botháin ar bit ag na sgoláire nó teac den t-sagas acu act an spéar gorm. Marsin ní bhíodh an sgoil ar suibhail act ar lá amhain gac seachtmhain.
Mhuineadh siád Gaédhlig ins na sgoileanna seo cé na raibh sé ceaduigte ag an dlíghe. Díocadh gac páiste pinghinn gach lá ar an méid a mhúintí dho. Uaireannta eile theigeadg siád na muinteoíri o theac go teac ag muineadh na bpáiste. Tugthaoi "an Sgolaíre Boct! ar fear mar seo. Chuaidh mo uncal - fear darbh ainm Phaoraic O Riaín a theac fo teac mar "Sgolaire Bocht".
Bh gac muintéoir sásta an Gaéghlig a labhairt leis na sgolairí mar bhí grádh mór acu dá stír dhuthcais. Bhí sgoil mhóta ar talamh Mhic Aodhgáin. Bhí an sgoil seó

Eibhlín Ní Ríain
Turlough, Co. Galway