School: Fearainn an Choirce (roll number 14532)

Fearann an Choirce, Co. Galway
Seán Ó Maoldhomnaigh

1. (continued from previous page)
    Ní breághacht a dhéanann brochán nach min. Nuair is mó a greann is seadh is fearr a bheith ann. Is fearr an troid ná an t-uaigneas. Moladh na máthar ar an inghean. An sgian is géire feannadh sí. An té atá saor caitheadh sé cloch. An té nach gcleachtuigheann an mharcaigheacht dearmadann sé na spoir. An té nach gcuirfidh san Earrach ní bhainfidh sé san bhFágmhar. Sháruigh an fhoighid ar an gcinneamhaint. Beatha duine a thoil. ag dul in aois ag dul in oilceas. Is minic a bhain fear slat le é féin a bhualadh. Nuair a chruadhann an tslat le aois is deacair í shníomh. Ní fhásann an chaonach ar an gcloich reatha. An rud a bhíonns dhá shíor luadhadh tagann sé isteach sa deireadh. Ná tabhair do bhreith ar an gcéad sgéal nó go mbeiridh an taobh eile ort. An té a bhíonn bocht bíonn sé sgéalach. dealg láimhe nó focal amadáin. Beart gan leigheas foithid is fearr air. Níl bó da bhradaige nach í is airde géim. Is ar mhaith leis fhéin a ghníos an cat crónán.
    Sorcha Ní Dhioráin
    Eochaill, Co. Galway