School: Fearainn an Choirce (roll number 14532)

Fearann an Choirce, Co. Galway
Seán Ó Maoldhomnaigh

1. bhí fear siubhail ann tuairim deich is trí fichid bliadhan ó shoin, agus do bhíodh sé ag rith indhiadh na ngasúr ag cur faitchís ortha. Lá amháin bhí sé ag rith indhiadh gasúr igCillmhuirbhigh, agus rith an gasúr síos imbad uaidh agus b'éigin dó imtheacht ar deire. Ba bacach do thugaidís air agus bhíodh sé ag imtheacht ó thíg go tígh ag cuardughadh déirce agus téigheadh sé a chodladh i dteach beag, nó faoi churrach, nó faoi chárnán féir. Bhí fear ag imtheacht timcheall chúig blidhna is trí fichid ó shoin ag bheidhileadóireacht agus ba dall é. Bhí a bhean agus a mhac in-einfheacht leis, agus bhídís ag imtheacht ó bhaile go baile ag casadh ceoil agus béaradh na daoine do bhíodh ag éirtheacht leis airgead dó. Bionn daoine ar a dtugtar ceannuidhthe ag imtheacht ag díol earraidhe ar fud na h-áite. Bíonn 'chúile saghas earraidhthe acu dá ndíol. Bíonn siad ag cuardughadh sean-éadaighe, craicne coiníní, craicne gabhar agus caorach agus craicne mada uisce. Bheireann
      1. people by social grouping
    Mícheál Ó hIarnáin