Scoil: Fearainn an Choirce (uimhir rolla 14532)

Fearann an Choirce, Co. Galway
Seán Ó Maoldhomnaigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí sean-séipéal i bhfearann an choirce tuairim le céad agus trí scór bliadhan ó shoin ag aon sagart amháin be teach beag abhí ann. Ba tuighe agus scraiteheacha a bhí ,ar cheann air, aus nuair a chraithfeadh an sagart an t-uisce coisreachta ó'n altóir so shroiseadh sé an duine deirdeanach b'fhuidhe ar ais ó'n altóir mar bhí an séipéal beag. Bí bhíodh aon suidheaccharn aca, acht go dtiubradh na sean-daoine scóilíní beag ar an mbaile. Bhíodh án fhoitchíos ae an na saartaibh mar dhá mbeirfeadh na saighdiuirí ortha bhainfeadh siad na cloiginn díobh. Ba é an tairgead a bhíodh ar chloigeann sagairt chúig phunt. Do chuireadh na saighdiúirí cloiginn na sagairt ar na coirneállaibh. Tá ainm ar áit in Gort na gcapall ar a dtugtar "Aill an tSagart". Sé an fáth a tugtar an t-ainm sin air; mar in aimsir na géirleanamhna agus is amhlaidh a léigheadh an sagart a Aifreann fao'n aill le faitcíos go bhfeiceadh na saighdiúirí iad.
    Mór Ní Fhátharta
    Gort na gCapall, Co. Galway