Scoil: Fearainn an Choirce (uimhir rolla 14532)

Fearann an Choirce, Co. Galway
Seán Ó Maoldhomnaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    le-n-a scían phóca. Ba ar Conn Mhaicne Mar é, acht bhíodh sé ag teacht isteach i mbád go h-Árainn, agus ag imtheacht ó theach go teach ag déanamh aon rud a theastuigheadh uiad na daoine, agus ag suinéaracht dóibh. Tá sé leith-chéad bliadhan ó bhí sé ann. Bhí Seán breathnach ar Cillrónáin go h-an-mhaith ag déanamh canaí ádhmaid. Tá sé deich mbliadhna is trí fichid ó bhí sé ann. Ní bhítear dhá n-déabanh anois ar chop a bith.
  2. Bhíodh na daoine ag déanamh coinneal fadó. Bhíodh geir aca, agus leaghaidís í, agus iuiridís isteach i munla í. Chuiridís an múnla isteach i-m-bucéad euisce fuar agus d'fhágaidís ann é go mbíodh an géir i-n-a coinneal. Ní bhítear ag déanamh coinneal ar chor ar bith anois. Ba ar snáth cadáis a deintí an bhuaicis. Ní bhíodh aon ola mhór ná lampaí aca mar atá anois. Baintí na h-aedheanna ar na fíogachaibh agus leaghtaoi iad, annsin. Baintí an ola ola orta, agus cuirtí i roiteach darbh' ainm muirín í. Bhiodh snáthceangailte suas ar a chéile ag cuid aca agus píosa de éadach ag cuid eile mar bhuaicis.
    Cáit Ní Bhriain
    Gort na gCapall, Co. Galway