School: Cill Éinne (roll number 12340)

Cill Éinne, Co. Galway
Sr. P. Ó Domhnalláin

1. Bhí lanamhain ann aon úair amháin agus bhí trúir inghean acu agus bhí siad an saidhbhir. Nuair a bhí an inghean do b'óige tuairimis scór bliadhanta bhí an máthair tuairimis 65 bliadhain. Ag an máthair i gcomhnuidhe a bhíodh an t-airgead agus ní bhíodh aon airgead ag a fear.
    Istigh i mála déanta de ór a bhíodh an t-airgead aice agus nuair a bhíodh sí ag tógáil aon airgead as ghabhfad sí isteach sa seomra agus ní leigfeadh sí do aon duine í a fheicéal. Annsin nuair a bhí sí tuairimis 70 bliadhain chuaidh sí amac ag siubhlóid an lá seo agus bhí an inghean do b'oige in-éinfeacht le dubhairt sí go raibh sí fághail lag, agus nach mairfeadh sí i bhfad agus go ngabhadh sí ar an leaba agus nach n-eireochadh níos mo. D'innis sí do'n cailín an la a mbeadh sí le bas a fhághail go mbeadh sí ag feadaghail agus dubhairt sí leis an inghean a dhul siar ins an seomra agus go n-inseochadh sí di an chaoi a mbeadh sí saidhbhir. Tuairimis trí mhí in-a dhiaidh sin d'airigh sí an mháthair ag feadaghail ins an seomra
    Íosaph Ó Flaithbheartaigh
    Cill Rónáin, Co. Galway