School: Kilmore (roll number 13010)

Kilmore, Co. Leitrim
Eilís, Bean Uí Cheallaigh

1. Bheirtear an lasar go dtí an gort agus scaptar ar an talamh é. Tar éis sin rómhartar an talamh leis an láidhe. Gnítear iomaireacha annsin agus claiseacha eatra. Nuair a bhíos na h-iomreacha ullmuighthe cuirtear na sgiolláin ionnta. Seasann fear ar an iomaire agus stíbín i n-a láimh aighe. Gníonn sé puill san gcré. Bhíonn an gogaire ag teacht leis agus é ag gogaireacht, sé sin le rádh cuireann sé sgiolláin no poirín in gach pholl. I gceann cuplá seachtmhaine tagann na duilleóga glása agus na bláthannna bhána agus ghórma orta. Má bhíonn an aimsear fliuch i rith an t-Samhraidh tagann duibheachaan ar prataibh agus lobhann sé iad. Nuair a bhíos fataí aibidh, bháintear leis an láidhe iad. Cuirtear i gcairn mór iadh chun iad do coiméadh slán ar feadh an Geimhridh.
  2. Sacred clay is got in Drumahair Abbey. Every sort of cures are obtained from this clay such as the cure for cancer and for insane people. The clay is brought from the Abbey and put under the pillow of the sick person for three days without the sick person knowing it. While the sick person is asleep he will be cured. There are certain prayers to be said. Sometimes the clay is brought back to the Abbey in three days and other times it is brought from the Abbey before the sun rises and sent back before it sets.
    Tessie Mc Loughlin
    Tessie Mc Loughlin