Crumlin, Co. Galway
Cáit Ní Óbáin

Bhí Rí in Éirinn uair amháin.

Bhí rí in Éirinn uair amháin. Fuair a dheirbsiúr bás agus d'fhág sí trí leanbh in a diaidh. Triúr mac do b'eadh iad agus mhair siad suas in a dtríur bhuachaillí breagh. Aon oidhche amháin bhí brionglóid ag an righ. Cheap sé gurbh iad na triúr bhuachaillí a cuireadh chun báis é. Chreid sé in a brionglóid agus ruaig sé an triúr buachaillí as an pálás. Chuir sé teachtaire in a ndiaidh isteach i gcoill mór agus thosuigh siad ag troid. Rith an teactaire go dtí an rí agus dubhairt sé leis go raibh na triúr bhuachaillí ag troid. Chuaidh an rí go dtí an coill. "Cé n fáth" adeir sé "go bhfuil sibh ag troid?" "Tamuid ag troid ar an gcoill seo" adeir an ceann is sine "Tá gach ceann againn ag rádh gur ag é fhéin a d'fhág m'athair an coill."
    Máire Ní Fhaoithe
    Kilskeagh, Co. Galway