Crumlin, Co. Galway
Cáit Ní Óbáin

1. Scéal
    Bí féar ann uair amháin Mairtín a b'ainm dó. Bí mac aige agus thugadh Maírtín óg air. Cailleadh an bhean agus phos sé arís. Bí an leas-mathair an chruaidh ar Mhairtín óg. Bhí sé de nós ag fear an tighe much do marbú in onóir de Naomh Mairtín gach bliadhain ach chuir an bhean i gcoinne seo, agus cuireadh dhicheall ar fear gan aon muc a marbhú as sin amach. Níor mhait le Mairtín óg nuair nár marbhúigheadh an mhuc. Tháinig oidhche féile Mairtín agus níor marbhuigheadh aon mhuc. Chuaidh Mairtín óg amhac an oidhche sin agus buail sé ar an cúl-doras. "Mise Naomh Mairtín ar seisean agus gac bliadhain eile marbuigh muc in mo onóir. Nuair do connaich bhéan agus fhéar an tighe é sin do ghealladar go mbead muc marbhúighthe gac bliadhain in onóir do'n Naomh Máirtin uaidh sin amach.
    Cáit Ní Fhloínn
    Carrowreagh East, Co. Galway