Crumlin, Co. Galway
Cáit Ní Óbáin

1. Scéal.
    Bhí fear ann fadó ar imthigh dhá chaora uaidh agus níor fhéad sé aon tuairisg d'fhághail ortha ar tamall fada. Lá amháin nuair abhí sé ar a dtóir agus é ag teacht abhaile agus a neart tóir gan aon chaora aige tháinig fear suas leis ar chapall marcaigh. Deir an fear eile leis fhéin nach raibh ar an gcapall acht trí cosa. D'iarr fear an chapaill air céard abhí sé ar lorg. D'innis sé dó go raibh sé ar thóir dhá chaora abhí imthighthe uaidh le fada.
    Dubhairt fear an chapaill leis dá rachadh sé lá in éindigh leis ag bualadh báire go dtiubhradh sé tuairisg na gcaorach dó. Tháinig áthas ar fhear na gcaorach agus gheal sé dhó go rachadh. Dubhairt fear an chapaill leis go gcaithfeadh sé beith in a leithéad-se áit ar a dó-dhéag a chlog san oidhche agus gan abheith noiméad indiaidh an tamaill
    Áine Fúrd
    Crumlin, Co. Galway