Crumlin, Co. Galway
Cáit Ní Óbáin

1. Scéal
    Bhí lios mór i gCill Sceach aon uair amháin agus bhí go leor crann ag fás ann. Bhí tobar uisge taobh thiar de. Bhí beirt dearbhrathair ag taisteal an bóthar lá agus theastuigh uatha ce's fuide a thaganns an fírinne nó an bréag agus d'fhágadar an breitheamhnas ar an gcéad fear a casadh leo. Ní fada a raibh siad ar siubhal nó gur casadh fear leo agus d'fhiafruigh ceann acu de "Cé thaganns is fuide an fhírinne nó an bréag?" Deir an fear a casadh leo go seasuigheann an fírinne agus go n-imthigheann an bréag.
    Bhain ceann de na dearbhrathair an dá shúil as an dearbhrathar eile agus chuir sé an dearbhrathar ar bhain sé an dá shúil as isteach ins an lios i measg na gcrann agus tháinig sé fhéin abhaile. Bhí sé annsin ar feadh an lae go dtáinig an oidhche. Bhí cainnt ag gach uile nidh an uair sin agus tháinig na cait go dtí an lios ag innsint scéalta.
    An cat ba sine a thosuigh ag innsint i dtosach
    AT0613: The Two Travelers (Truth and Falsehood)