School: Cromghlinn (B) (roll number 12606)

Crumlin, Co. Galway
Seán Ó Donnchadha

1. Bhí robálach in a chomhnuidhe i nGleann Laidhléis fadó agus bhíodh sé amuigh roimh na daoine a bhíodh ag tigheacht abhaile ón aonaigh. Oidhche bhí fear bocht ag tigheacht abhaile ón aonach. Bhí sé tar éis a chapall do dhíol agus ní raibh fhios aige cén chaoi a rachadh thar an robálach.
    Shinséal sé luach a chapaill in a phighneachaibh agus chuir sé i mála é ar a dhruim agus bhuail sé leis abhaile. Bhí an robálach in a sheasamh roimhe i nGleann Laidhléis agus dubhairt "Do chuid airgidh, agus annsin d'iarr sé air ceard a bhí san mala ar a dhruimh.
    Dubhairt an fear bocht go bhfuair sé mala óir agus dubhairt an robálach go gcaithfidh sé é tabhairt do gan mhoill.
    "O" (?) ars an fear bocht "fágh cuid de dom, mar is dhuine an bocht mé.
    "Seo sparán beag óir" arsan robalach "bhíodh ag imteacht no marbhochaidh mé thú." D'imthigh an fear bocht sásta go maith mar bhí an mála pighneacha ag an robálach, bhí an t-ór aigsean.

(Chuala Seán Ó Spealáin an sgéul seo ón a athair Micheál O Spealáin as Fearach Bhán)
    Seán Ó Spealáin