Newtown, Co. Galway
Bean Mhic Conchoille

1. (continued from previous page)
    "Fóileacht a athair bhféidir go mbeidh mise inann thú a leigheas arsa an mac is sine. Thug sé ceann des na h-úbhla dhó agus núair a bhí an treas ceann ithte aige léim sé amach as an leabhaidh. "Bhfell anois a athair ars an mac is sine céard shílfheá is ceart dhéanfhaidh leis an fear shíl tú do marbhú." Dúbhairt ceann acú go mba cheart na ceithre capaill is fearr sa stápla a chur as a lámha agus a chosa agus ceathrúmhadh a dhéanamh de. "Séard a dhéanfhainnse"; arsa an leaid eile; ádhmaid a thabhairt isteach as an gcoill agus teine a dhéanamh de "pitch agus tear" agus núair a bheadh sé sa chreachadh é do chaitheadh isteach ann. "Bhfell", a deir an t-athair ní dhéanfaidh mé ceachtar acú acht tá paca gadhair shíos ins an seller agus caithfidh mé síos chuca é. Rinne síad amhlaidh agus cheapadar nach mbeadh níos mó faoí.
    Fúair sé an slaitín sidhe agus choinnigh sé na gadhar uaidh Chuile úair a sgar sé an túbháille
    AT0400: The Man on a Quest for his Lost Wife