School: Baile Nua (B) (roll number 9607)

Newtown, Co. Galway
Peadar P. Mac Conchoille

1. Níl ach triúr tailliúir sa paróiste seo anois ach bhí uair ann agus bhí níos mó aca ann. Bhí triúr no ceathrar díóbh i muillin Máighin ag muilteóir darbh ainm Dómhnaill Ó Feargail. Gnící gach saghas éadaigh olna san muilleann sin. Le cumhacht uisce cuirthí an muilleann sin ag obair.
    An t-am sin théigheadh na táilliúirí thart ó theach go teach ag déanamh cultacha do mhuinntir an tight. Cóta bréidín agus bríste córd a bhíodh gá chaitheamh aca agus bhíodh báinín gá chaitheamh ag gach fear agus malreach fear freisin. Ní bhíodh cultacha le fágháil ins na siopa mar atá anois ach ceanneóchaidís an bréidín agus an córd agus gníodh na táilliúirí chulaithe de. Ní chaithfidh na buachaillí oga bríste go dtí go mbíodh siad deich bliadhna nó mar sin.
    Cuirtí lín sa pharóiste seo an t-am sin agus gníodh na fighadóirí lín éadaigh de. Bhí beirt