School: Baile Nua (B) (roll number 9607)

Newtown, Co. Galway
Peadar P. Mac Conchoille

1. Bhí fear in a cómhnuidhe sa gceanntar seo uar darb ainm Seán Ó Concubhair. Óidhche amháin agus é ag teacht abhaile ó Gaillimh le ualach learrach chonnaic sé seacht gcat ar thaobh an bhóthair. Leabhar ceann acú agus dubhairt, "A Seáin Ui Conubhair nuair a gabhfas tú abhaile abair le Mall mór go bhfuil Mom Mór caillte".
    Nuair tháinic an fear abhaile thóg sé an capall amach agus chuir sé isteach san stábla é. Chúaidh sé isteach annsin chun a chuid tae a ól agus d'innis sé an agéal dá mnaoi. Bhí sean cat san teach agus níor fhág sé an luaithre le dá bliadhain. Nuair a chuala sé go raibh Mom Mór caillte dhéin sé é féin trí uaire níos mó na a bhí sé agus thug sé trí léim amach thar an leath-dhorais agus amach leis. Níor chuala aon duine rud ar bith faoi nó ní fhaca áoinne é as sin amach.
    Micheál Sionnach
    Feagh West, Co. Galway