School: Baile Nua (B) (roll number 9607)

Newtown, Co. Galway
Peadar P. Mac Conchoille

1. Bhí fear í Lios an Uisge tamall ó shoin agus bhí sé an-bhocht. Bhí náire ar an fear dul ar Aifreann mar ní raibh a chuid éadaigh go maith.
    Domhnach amháin nuair a bhí daoine an baile ag dul chuig an Aifreann d'fan an fear sa bhaile. Chuaidh sé síos go dtí Cnoc Ruadh agus d'féach sé in thimceall. Bhí an áit go uaigneach. Chuaidh se amach agus chuaidh sé cúig uaire déag thar timceall an tobair agus isteach leis arís agus d'ól sé deoch.
    Nuair a tháinich sé amach chúala sé clog gá bualadh isteach ann mar a mbíodh clog an Aifreann gá bualadh. Ó'n Domhnach sin amach níor fhan sé sa bhaile, chuaidh sé go dtí an Aifreann, gioblach is a bhí sé.
    Bean Uí Conghaile
    Paddock, Co. Galway