School: Baile Nua (B) (roll number 9607)

Newtown, Co. Galway
Peadar P. Mac Conchoille

1. (continued from previous page)
    dúbhairt sé leis, “Tá mo ingeann in am a bheith broite agat acht tá sí ag dul ag snam ins an loch ambárach agus caithfadh tú a gcuid éadaig a goid uaithi agus a thabhairt annseo dhomsa. Núair a chúaidh Séan chuig an loch ní fheaca sé duine ar bith ar snámh ins an loch acht bhí calla bán smuigh in a lár agus deirigh Sean brónach arís agus shuidhe sé síos agus tháinigh an calla tsreach chuige agus dúbhairt sí le Sean éirigh súas agus gurbh í féin an bean a bhí gróite aige agus sgáoil sí chuige an culath éadaigh le thábhairt chuig an Rí. Deirigh sí súas in a bhean breagh agus thuit an Rí as a sheashamh agus cailleadh é nuair a bhí a hingeann gróite ag Séan.
    - Pádraich Ó Briain
  2. Bhí fear ann fado agus bhí aon mac amháin aige. Níor réidthigh síad le chéile chor ar bhith. Dubhairt an mac leis féin go racadh sé ag saothrú airgid do féin. Go Lonndáin chúaidh sé agus sháothruigh sé a lán airgid. Ní raibh sé i bfadh ann gur phós sé bean saidhbhir agus bhí teach mór aichí. Núair a chúala an t-athar go raibh an mac posta chuaidh sé féin go Lonndáin. Taréis
    Micheál Ó Seachneasaigh
    Moyne, Co. Galway