School: Baile Nua (B) (roll number 9607)

Newtown, Co. Galway
Peadar P. Mac Conchoille

1. (continued from previous page)
    plúr ag an mnaoí ar íarr sí an boulín uirthí acht dá bóulín agus dár fíádh mar sin féin níor eitigh sí í. Thug sí ceann aca dí.
    Well ní bheidh donacht duit ars an bhean ar tug sí an bóulín plúir dí. Déanfaidh agus maith fós ort ar bealach éicínt. Dár fíádh dimthígh an bean agus thug sí léithí an bóulín agus an bhean a thug an bóulín dí chuaidh sí agus líon sí an bóulín agus dar fíadh taréis an boulín a líonadh bhí an oireadh ceadna san máilín arí i nimtheaht sé lá na seacmhaine agus thug sí dí.
  2. Tá sé ráidhte go bhfuil pota óir i bhfolach in air éicínt san tsean mainistir acht níl fios beacht cen áit sa mainistir a bhfuil sé. Té beirt dreicheár in a gcómhnuidhe i mbaile fearainn - "Dún Bheag i bparóiste na Mainistreach agus tháinig brionglóid aca oidhche dá gcúartuiodh siad in áit áirithe sa Mainistir go bhfuigheadh síad an tór ann, Tháinig an brionglóid céadhna ag beirt fear eile i Mainistir ach bheadh ortha sin áit eile sa Mainistir a cúartú. Le linn an Aifrinn a bheith dá radh Dia Dómhnaigh a bhí ar chaon chuid aca a dhul a tómhar. Tháinig an bheirt as Dun Bheag agus thosuigheadar a rómhar in a áit feín agus tháinig an bheirt eile agus thosuigheadar a cartadh in áit eile. Ní raibh fhios ag aon bheirt aca go raibh an bheirt eile ann.
    Micheál Sionnach
    Feagh West, Co. Galway