School: Baile Nua (B) (roll number 9607)

Newtown, Co. Galway
Peadar P. Mac Conchoille

1. Bhí fear agus bean fadó ann agus phós siad agus bí sin acú seachtmhar cloinne idir cailíní beaga agus gearr bhodaigh. Acht cailleadh an fear agus bhí sé sgata maith caillte anois agus bhí a bean ann bhoct. Bhí buachaill aimsire a dtugadh siad Tomaísín air ar an mbaile agus thainic sé isteach chuicí agus rinne siad cleamhnas agus phós siad. "Tá teachain suarach againne a Thomáisín ars an bhean agus déanfaim [?] teachin nua. Ghearr sé an bhun agus nuair a bhí sé déanta céard a thiocach isteach ann acht bean Crósacg. "Tá tú ag déanamh teach a bhean cóir" ars an bhean Crósach.
    Ná déan ar an áit a bhfuil an foundation gearrtha agat é ars bean Crósach nó má dhéanair ní bheárthaidh an teach ar a bfuacht go bráth agat.
    Pádraic Ó Bhriain
    60
    Glennaveel, Co. Galway
  2. Bhí bean fadó ann agus tháinic isteach cuicí ar an mbaile agus díarr sí sin uirthí iasacht phota. Agus dár fíádh níor aithnígh an bhean ar íarr sí an phota uirthí acht mar sin féin thug sí an pota dí. Agus dubhairt an bhean léithí go dtuibhradh sí abhaile tráthnóna é. Dár fíadh thug sí abhaile tráthnóna é agus ar maidin lá ar an bhárach táinic sí ag iarraidh íasacht an phota arís agus dár fíadh thig an bhean dí í. Agus tháinic sí abhaile leis an bpota. An trín maidin tháinic sí agus seárd a theastuigh uaithí bóulín plúir agus ní raibh aon