School: Cill Chiaráin

Cill Chiaráin, Co. Galway
Nioclás Mac Aoidh

1. Ins an ám fadó bhí Rí agus Banrioghan ann agus ní raibh aca acht aon inighean amháin, ní raibh an inigean seo acht cheithre bliadhna nuair a fuair an bhanríoghan bás.
    Acht nuair a bhí bhanríoghan sgathamh caillte phós an rí arís, d'ás an inigin suas na bean áluinn. An dara bean a bhí ag an rígh bhí sí an olc leis an gcailín beag agus bualadh sí í agus thugadh sí droch-beatha dhi le n-ithe agus sa deire dhíbir sí as an bpálas amach ag tabhairt aire go chaoirigh.
    Bhí an cailín bocht an dídean gan comhluadar, do cheap an leas-mháthair nach mbeadh sí i bhfad beó amuigh sa bhfuacht acht bhí prionnsa ag (?) lá san áit a raibh sí agus thug sé leis í ar a chapall agus phós sé í agus bhí sí na banrioghan uaidh sin amach.
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes
    Mairéad Ní Níadh