School: Cill Chiaráin

Cill Chiaráin, Co. Galway
Nioclás Mac Aoidh

Bhí bean ann uair amháin agus ba bhean dheas chiallmhar a bhí innte.

Bhí bean ann uair amháin agus ba bhean dheas chiallmhar a bhí innte. Uair amháin chuaidh sí go Loch Dearg ag guidhe agus ba é an guide a bhí sí ag déanamh, ag iarraidh ar Dhia péibhrí fear a bhí in ann di pósadh a chasadh in a bealach ag dul abhaile dhi. Ghuidh sí go mba fear ciallmhar, cneasda, lághach agus gradh-diamhail a bheadh ann.
    Thárla go raibh beirt fhear in a comharsanacht; fear bocht agus fear saidhbhir agus bhí grádh an mhór aici-se do'n fhear saidhbhir acht ní mar gheall ar a breaghtha é acht mar gheall ar an teach breagh a bhí aige agus mar gheall ar a shaidhbhreas mór acht bhí an ghráin shiarraidhe aici ar an bhfear bocht.
    Ba é an chéad staic d'fhear a casadh uirthí agus í ag déanamh torais na croise acht an fear bocht.
    Máire Ní Raghallaigh