School: Cill Chiaráin

Cill Chiaráin, Co. Galway
Nioclás Mac Aoidh

1. Bhí bean ann fadó agus bhí go leor gasúir aiche lá amháin chuir sí damsa iad. agus chuadar i damsa
    "Óra musa ché'n mhaith dhomsa a bheith ar an obhair seo. nach mé atá dícéille," Ar sise "is beag an náirdh atá agaibhse ormsa. "O" arsa ceann go na cailiní "fáirfhidhe mise thú an oidhche a bhfíos tú ag fághail bháis.
    Cháilleadh an tsean-bhean an oidhche chéadhana sin, agus níor fhair an cailín í.
    Chuireadh an Mháthair san roilig agus nuair a bhí sí sgaithe básuighthe bhiodhach an cailín seo tinn i gcomnaide.
    Tugadh an Sagairt agus an doctúr chuici. Agus d'fiarfhruigh an Sagart dhi i dtug sí aon ghealladh d'aon duine nár chomlion sí agus dubairt sí go dtug sí gealladh dá máthair go bfhairfheadh sí í agus nár fhair sí í."
    Dubairt an Sagart léithe "a theacht
    Éithne Ní Dhomhnaill