School: Cill Chiaráin

Cill Chiaráin, Co. Galway
Nioclás Mac Aoidh

1. (continued from previous page)
    Builigín a chosa amuigh as an mála chaith sé chúpla chloch síos ann agus d'imthigh an chailleach léithe. Shíl sé gur'ab é Builigín a bhí aice ann.
    B'fhachtas di go raibh an mála an-trom seachas mar bhí sé cheana "trom trom" Builigín adeireadh sí agus í ag cheapadh gur'ab é Builigín a bhí aice ann.
    Nuair a chuaidh sí abhaile bhí dhá chailleach ar an dá thaobh de'n teaghlach agus pota mór ar an teineadh aca thóg cailleach aca an chlár dh'on phota nó go gchaithfheadh sí Builigín síos ann, nuair a chaith an chailleach an gasúr síos ann briseadh an tóin sa bpota agus sgóladh na cailleacha a bhí thimcheall ar an teine agus chuaidh Builigín abhaile slán sábhalte chuig a mháthair.
    AT0327: The Children and the Ogre
    AT0700: Tom Thumb