School: Cill Chiaráin

Cill Chiaráin, Co. Galway
Nioclás Mac Aoidh

1. Bhí fear ann fadó, agus bhí sé pósta agus an chéad bhean a bhí aige cailleadh í. Agus ní raibh aici acht aon mhac amháin. Annsin pós an fear arís agus an dara bean a bhí aige, bhí sí an-olc leis an leas-mhac agus séard a thugadh sí dhó, acht leicín agus chrathadh sí gráinne min-plúir uirthi. Annsin oidhche amháin dubhairt an leas-mhac "faríor géarr gan mo chosaidh nithte agus mo leicín leice agus mé i mo chodladh." "Cé an sórt leacín leice" arsa an t-athair ó arsa an leas-mhac sé an sórt beatha a fághaim-sa leicín a gcraitheann sí gráinne min-plúir air. Ó arsa an t-athair ná bach leithe. Bhéarfaidh mise bídh duit feasta. Agus ó'n lá sin amach ní raibh baint ná láimh isteach ag an leas-mháthair leis an mac uaidh sin amach.
    Seosamh Breatnach
    Coill Sáile, Co. Galway