School: Cill Chiaráin

Cill Chiaráin, Co. Galway
Nioclás Mac Aoidh

1. Do bhí athair agus a mhac ag siubhal lá agus chuadhar isteach i dteach agus sé an comhluadar a bhí ánn sean-fhear agus sean-bhean. Do bhí mart i bruith i bpota ar an teine agus nuair a tháinig an tráthnóna bhí an t-athair ag dhul i abhaile agus d'fhiafruigh an mac de cá raibh sé ag dhul dubhairt an t-athair go raibh sé ag dhul i abhaile.
    Dubhairt an mac nach ngabhfhadh sé fhéin i abhaile nó go bhfuigheadh sé píosa dho'n mhart, caithfheadh tú adeir an sean-fhear ní dhearna an sean-fhear acht a dhul amach sa ngarrdha agus fáinne a dhéanamh go shlait agus dubhairt sé leis an mac breathnughadh thríd acht chómh luath is a bhreathnuigeadh is beag nár thuit sé i laige agus rith sé amach
    Mairéad Ní Níadh
    Coill Sáile, Co. Galway