School: Cill Chiaráin

Cill Chiaráin, Co. Galway
Nioclás Mac Aoidh

1. Bhí fear ann fadó agus fadó bhí, da mbeinn an tam sin ann ní bheinn anois ann agus dá mbeinn bhead sgéal úr nó sean sgéal agaim nó bheinn gan aon sgéal. Mar bhí fear an fadó agus ba mhac le Fiacha Seóige é ba dheas dathamhail an sgurac é.
    Bhí capall ag Fiacha agus bhí mianac eac uisge innte agus bhíodh an buachaill ag marchuigheact ar a gcapaillín beag seo go minic.
    Aon lá amháin bhí sé ar bhruach loca Éighin agus é ag marchuigheact ar an gcapall siúd caith sí léim amac san uisge agus cuaid sí go tun poill, dimtig sí léithe go dtáinig sé go dún mór do bhí chomnaid magdean mhárb ansa agus bhí go leor daoine sa dún seo a raib aithne aige orta bhí aint leis ann agus tubairt sí leis gan tada a thogal act bainne na bó
    Bairbre Ní Seoige
    Coill Sáile, Co. Galway