School: Cill Chiaráin

Cill Chiaráin, Co. Galway
Nioclás Mac Aoidh

1. Bhí lánamhain ann agus bhíodar an-bhocht acht má bhíodar bocht féin bhí cailín aimsire agus bád aca.
    Lá amháin chuaidh an fear amach ag iasgach acht níor fheil iasgach go maith dhó mar bhi sé féin agus a bhean an-t-sean agus ní raibh mac ná inghean aca le n-a náit a tógáil nuair a gheobhfaidís bás.
    Chuaidh sé ag iasgach ar aon chor agus ba í an chéad staic a chuaidh i bhfastadh 'san eangaigh ná, maighdean mhara.
    Tharraing sé isteach 'san mbád í agus dúbhairt sise, "ná marbhuigh mé acht caith amach 'san bhfarraige arís mé, agus is gearr go mbéidh lán an bháid d'iasg agat."
    "An chéad bhreac a mbéarfaidh tú air, caith in áit dhó féin é agus tabhair dho do bhean é le n-ithe nuair a ghabhfas tú abhaile agus béidh cúpla mac aici tamall in-a dhiaidh sin.
    Rinne an fear mar a dúbhradh leis.
    Nuair a chuaidh sé abhaile dúbhairt sé leis an gcailín an t-iasg a chur ar bruith agus nuair a bhí sé bruithte thug sé dá mhnaoi é.
    Faoi cheann tamaill bhí cúpla mac ag mnaoi
    AT0300: The Dragon‑Slayer