School: Cill Chiaráin

Cill Chiaráin, Co. Galway
Nioclás Mac Aoidh

1. Bhí bean fadó ann agus bhí triúr inghean aici, agus dubhairt an inghean ba shine go ngabhfadh sí ar lorg oibre. "Tá go maith" arsan mháthair.
    Rinne an mháthair cáca annsin, agus d'fhiafruigh sí de'n ingin cé aca a b'fhearr léithe leath an cháca agus a beannacht nó an cáca uilig agus a malacht.
    "Tabhair dhom an cáca uilig, agus ná bac le do bheannacht," arsa'n cailín. D'imthigh sí léithe annsin agus níor stad an mháthair acht ag cur a mallacht i n-a diaidh.
    D'ith sí an cáca annsin agus céard a casadh léithe acht bothán beag nach raibh ann acht sean-chailleach.
    Bhuail sí ar an doras.
    "Cé atá annsin," arsa'n chailleach.
    "Cailín aimsire," arsa'n cailín.
    "Gabh amach" arsa'n chailleach agus tabhair isteach lán an t-séaláin d'uisge. Chúaidh an cailín amach agus ní túisge a bhí an séalán tugaidhthe aníos as an tobar, ná bhí an t-uisge imthighthe as arís.
    Chuaidh sí isteach agus rug an
    AT0431: The House in the Wood