School: Loch Con Uidhre (Lochán Iarthach)

Loch Conaortha, Co. Galway
Micheál Mac Aodhgáin

1. Bhí fear ann fadó is ní raibh aige acht aon pháiste ámhain nuair a fuair a bhean bás is phós sé bean eile. Ní raibh an leasmháthair ceanamhail cor ar bit ar an ngasúr is thug sí chuile crátamas dhó is bhí sí ag deanam cuile dhroch rud air. Ní tugadh sí a leath dhóthain lé n'ithe do is cuireadh sí ag fosuigeacht é i bhfad ó bhaile chuile lá is ní tugad sí dinnéar ar bith dhó acht fataí fuara. Lá amháin casadh fear siubhal don bhuachaill is d'íarr sé déirce air is thug an gasúr cuid de na fataí dó. D'imtigh sé leis annsin is is gearr a bhí siubhalta aige nuair a casadh fear eile dhó is d'íarr sé déirce air is thug sé cuid eile
    AT0592: The Dance Among Thorns
    Máire Ní Bhríain