School: Loch Con Uidhre (Lochán Iarthach)

Loch Conaortha, Co. Galway
Micheál Mac Aodhgáin

1. Bhí fear ann fadó darb ainm Seán Mór. Bhí sé ar aimsir ag duine uasal ó bhí sé ins gasúr. lá amháin, bhí Seán ag fo siugheacht beichiseach agus ngarraise is bhí an lá an te. is geárr gur croc péire. bhí ann a robaill ar ar go brác leó. Lean Seán iad is nuair dob iseal doib sa bob árd do. Seán go raibh sé in cishche is ansin caill sé amharc orcha. bhí an cishche dubh is nuair léir duit do cáim is geárr gur chsuigh Seán ag dul amuigh as is cuais sé is teach i ngárraiste is caras beirt fhear bó is ard ag daoine acu is carúr ag an duine eile is bhi droch-chuma orthu. D'fiafruigh an Seán dhíob an bfaca siad aon bheirtcearch is
    Máire Ní Bhríain
    Bairbre Ní Shúilleabháin