School: Loch Con Uidhre (Lochán Iarthach)

Loch Conaortha, Co. Galway
Mícheál Mac Aodhgáin

1. (continued from previous page)
    fios ar an leas-mháthair agus séard a rinne an leas-mháthair an páiste a chasadh i n-éadach agus é a chaitheamh amach sa loch agus chuir sí cuitín i na áit. Spáin sí don Rí an páiste a bhí ag a mnaoi agus chreid an Rí í agus ní raibh fhios ag an mbean nach í an fhírinne a bhí sí a rádh.
    Ba í an chaoirín ghlas máthair na mná agus thug sí léithe an páiste isteach ar oileán a bhí sa loch agus bhí sí dhá dtógáil. An tríomhadh uair nuair a bhí páiste le bheith ag bean an Rí chuir sé fios ar an leas-mháthair agus séard a rinne sí sin an páiste a chrochadh léithe agus é a chaitheamh sa loch agus muicín óg a chur i na áit. Spáín sí don Rí é agus chreid sé í agus dúbhairt sí leis an bhean a chaitheamh
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes
    Áine Ní Bhrian