School: Loch Con Uidhre (Lochán Iarthach)

Loch Conaortha, Co. Galway
Mícheál Mac Aodhgáin

1. (continued from previous page)
    é. D'imthigheadar leo agus chuaidh siad thar go leor áit agus ansin dúbhairt an sagart leis an mbuachaill breathnú i na dhiaidh agus bhreathnuigh agus is é an chaoi a raibh an áit a d'fhágadh siad i na loch agus a raibh ann báidhthe. D'imthigh an buachaill angus an sagart abhaile agus ba mhór an t-áthas a bhí ortha faoi go raibh siad imthighthe amach as an áit. Cheap an ceannaí an lá ar mharbhuigh sé féin an fear eile go mbeadh sé féin caillte cháll a bhfillfeadh an feall agus go mbeadh sé saor ar fad ó an bpláigh ach ní mar sin a bhí sé. Chaithfeadh sé fanacht agus a chuid féin a fhullaingt agus bhí fhios aige sin sul a bhfuair sé bás mar gheall ar chomh fada agus a mhair sé
    Áine Ní Bhrian
    Peadar Ó Bhriain