School: Loch Con Uidhre (Lochán Iarthach)

Loch Conaortha, Co. Galway
Mícheál Mac Aodhgáin

1. Bhí baintreabhach ann fadó agus bhí beirt mhac aici agus bhí duine acu lághach agus bhí an duine eile droch-mhúinte. Nuair a tháinic lé le Mártan mharbhuigh Mártan caora agus bhí Pádraig amuigh ag obair sa ngarraidhe. Nuair a tháinic sé isteach bhí fearg air agus bhí an chaora crochta suas ar phionna ag Mártan agus thosuigh sé fein agus Pádraig ag troid agus ní dhearna Pádraigh blas ach breith ar an gcaora agus í a chaitheamh amach ar an tsráid.
    An oidhche sin tháinic buachaill comharsan isteach agus bhí faitchíos ar mháthair Phádraig go marbhóchadh Naomh Máirtín Pádraig mar gheall ar an gcaora a chaitheamh amach agus dúbhairt sí
    Áine Ní Bhrian
    Peadar Ó Briain