School: Loch Con Uidhre (Lochán Iarthach)

Loch Conaortha, Co. Galway
Mícheál Mac Aodhgáin

1. Bhí fear agus bean ann fadó agus sé an t-ainm a bhí ortha Colm agus Úna. Bhíodh an bhean an chruadhógach i gcomhnuidhe ag sníomh olann agus bhíodh Colm ag obair ar ghabháltas. Bhíodh ar Úna chuile shórt rud a dhéanamh istigh sa teach. Bhíodh uirthi na ba a bhleághan, nigheachan a dhéanamh. Tráthnóna amháin bhí an droch mhisneach ar Úna. mar gheall ar an méid olann a bhí le sníomh aice. Ní raibh sí i bhfad mar sin nuair a tháinig fear isteach. Chuir Úna céad míle fáilte roimhe. "Tás agam" adeir an fear "go bhuil tú an chruadhógach ach má thugann tú an méid olann atá agat domsa béarfadh mé ar ais aríst chugat é tráthnóna amárach ach cuirfeadh mé ort rud amháin a dhéanamh má chuimhnuigheann tú ar m'ainm. Béarfadh mé do chuid olann ar ais chugat ach mar gcuimhnuigheann tú caithfeadh tú féin teacht in éindigh liom. Agus sé an t-ainm atá orm...................
    AT0500: The Name of the Helper
    Siobhán Ní Confhaola