School: Loch Con Uidhre (Lochán Iarthach)

Loch Conaortha, Co. Galway
Mícheál Mac Aodhgáin

1. (continued from previous page)
    Bhí margadh déanta ag bean Hearisteatail leis sul ar phós sí é dá bhfaigheadh sé aon locht uirthi go gcaithfeadh sí trí ualach de rud ar bith dá raibh sa teach fhágháil agus imtheacht léithe. Chuaidh Hearisteatail abhaile agus dubhairt sé léithe a bheith ag imtheacht léithe ó tharla gur innis sí don fhear an chaoi an searrach fhágháil. Dubhairt sí go raibh sí sásta ach go gcaithfeadh sí a margadh fhágháil. Dubhairt sé léithe go raibh sé sásta.Ansin líon sí mála airgead agus leag sí amuigh é, tháinic sí isteach aríst agus thug sí a raibh de gasúir sa teach léithe agus leag sí amuigh iad. Tháinic sí isteach aríst is chas sí rópa timcheall ar Hearisteatail agus bhí sí dhá thabhairt léithe nuair dubhairt sé léithe "Mo mhallacht dhuit agus fan mar atá tú". Thugadar na gasúir isteach aríst agus uaidh sin amach níor shíl Hearisteatail a bhean a dhíbirt.
    AT0875: The Clever Peasant Girl
    Máire Ní Bhriain