School: Loch Con Uidhre (Lochán Iarthach)

Loch Conaortha, Co. Galway
Mícheál Mac Aodhgáin

1. (continued from previous page)
    ar dhá caora agus reithe.’ ‘Cá bhfuil an da caora agus reithe anois?’ ‘Thug mé ar dhé gé agus gandal.’ ‘Cá bhfuil an da gé agus gandal anois,’ a dubhairt an tighearna talmhan. ‘Thug mé iad ar dhá circ agus coileach.’ ‘Cá bhfuil an dá circ agus coileach anois.’ ‘Thug mé iad ar tuath’, ‘agus cá bhfuil an tuath anois. BHí me ag dul thar an abhann agus thit an tuath síos san abhann uiam. ‘Marbóchaid do bhean thú mar gheall dtug tú uait an bó ar ghabhar agus pocaide agus ar na rudaí eile. Cuirfidh mé míle punt nach marbo’ a dubairt Tomás, ach abró sí liom tighearna na talmhan tar mo cheann agus mo cosa, cuirfidh mé geall go marbó sí tú.’ O bhí ag an dorus dúnta agus cluinfidh tú céard a deirifh sí, agus mar marbo sí caithfidh tusa míle punt a thabhairt domsa mar gheall tú é.
    Nuair a chuiadh Tomás abhaile d’fhiafraigh a bean dó an bhfuair sé go leor airgead ar an mbó.Dubhairt se gur thug sé an bó ar gabhar agus pocaide agus gur thug sé an gabhar agus pocaide ar dhá cara agus reithe agus gur thus sé an dhá caora agus reithe ar dhá gé agus gandal, agus gur thug se an dhá gé agus
    AT1415: Lucky Hans
    Máire Ní Shúilleabháin