School: Doire Mór Iata (roll number 16599)

Doire Bhó Riada, Co. Galway
Hannraoi Ó Coinnigh

1. Bhí sean fhear ann fado agus bhí sé bocht dar leis. Lá amaín bhí tuairim is dhá phúnt aige. In áit biadh agus eadach a cheannacht dó féin cuaidh sé agus d'ól sé cuile phíginn de. Bhí a bhean lé buille leis agus dubhairt sé leithí go bhféadfadh sé a dhul agus a raibh rudh a dhéanamh agus ise an rudh ceadhna a dhéanamh dhá ngogrógadh sí é. Annsin dubhairt sé go gcuiruigeadh sé cúig phúnt i dtaisce acht anois cé chuirfheadh i dtaisce dhó é.
    Bhí se tridh na chéille ní cuirfheadh a bhean í dtaisce dho é é mar bhéadh fios aicí go n-ólfhadh sé uiligh é agus ní cuirfeadh sé féin í dtaisce dó é mar nuair bhead punt cruinnighthe aige d''ólfadh sé é. Dubairt sé an te a cuirfheadh í dtaisce dhó é agus nach dtúibhradh do é nuair a d'iarreocaidh sé air é go mbhéadh cúig phúnt aige gurbh shin é an duine a thiubradh se dhó é.
    Oidhche amháin bhí sé amuigh agus casadh Dia dhó agus dubhairt Dia leis go gcuirfheadh sé í dtaisce an t-airgeadh a cruinneocadh sé agus nach dtúibhradh sé píginn do go mbeadh sé uiligh cruinnighthe. Bhí an sean fhear an- t-sasta agus cuile phíginn a d'fagadh se no sgillingh d'imteocaidh se as a lámha agus ní raibh fhios aige cá raibh sé imighthe. Ní raibh sé i bhfadh go raibh cuig phuint caillte aige agus tháinigh Dia cuige agus dubhairt sé leis go raibh an cuig phúnt aige lé faghail agus dubairth an sean fhear nach raibh cuigh phunt cuirtha í dtaisce aige mar cuile phiginn a d'fágadh
    Tomás Seoige Thomáis
    An Uillinn Thiar, Co. Galway